MARKETPLACE ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ✆2810344940

Η τρίχα αποτελείται από 3 διαφορετικές δομές

Ο βολβός της τρίχας. Εντοπίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο του θύλακα της τρίχας, όπου βρίσκεται η δερματική θηλή, πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία και νευρικές απολήξεις. Εγείρει τα γεννητικά κύτταρα που αναπαράγουν συνεχώς, ωθώντας τα, έτσι ώστε να διαμορφώσουν τα μαλλιά. Πάνω από τα γεννητικά κύτταρα βρίσκονται τα μελανοκύτταρα που δίνουν "χρώμα" στα μαλλιά με την έγχυση της μελανίνης στο κυτόπλασμα τους ...

Εντοπίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο του θύλακα της τρίχας, όπου βρίσκεται η δερματική θηλή, πλούσια σε αιμοφόρα αγγεία και νευρικές απολήξεις.

Εγείρει τα γεννητικά κύτταρα που αναπαράγουν συνεχώς, ωθώντας τα, έτσι ώστε να διαμορφώσουν τα μαλλιά. Πάνω από τα γεννητικά κύτταρα βρίσκονται τα μελανοκύτταρα που δίνουν “χρώμα” στα μαλλιά με την έγχυση της μελανίνης στο κυτόπλασμα τους …

Είναι το ζωτικό μέρος της τρίχας … ενσωματωμένο στο θύλακα της τρίχας. Με την αναπαραγωγή των κυττάρων μήτρας αυξάνονται, με συνέπεια να περάσουν από τη διαδικασία της κερατινοποίησης, ενώ κινούνται.

Στο κάτω μέρος της ρίζας της τρίχας εντοπίζεται επίσης ο σμηγματογόνος αδένας που απελευθερώνει το σμήγμα στο θύλακα της τρίχας. Το σμήγμα είναι ένα φυσικό λιπαντικό :

  • επιτρέπει στην τρίχα να προέλθει από τον θυλακα της
  • προστατεύει τα μαλλιά από τις κερατινούχες κλίμακες (χάρη στο όξινο pH)

Τα μαλλιά είναι μια σύνθετη, εξαιρετικά οργανωμένη δομή ινών από κερατίνη που εκτείνονται κατά μήκος κάτω από τον άξονα.

Η τρίχα αποτελείται από ομόκεντρα στρώματα επικάλυψης:

  • την κελυφική μεμβράνη, 
  • τον φλοιό
  • και τον μυελό, 

που συμβάλλουν στη δημιουργία τον τύπο, την αντοχή, το χρώμα και το φυσικό σχήμα των μαλλιών. Το περίβλημα της τρίχας (κελυφική μεμβράνη). Η εξωτερική περιφέρεια του στελέχους της τρίχας, αποτελείται από 6 έως 8 στρώματα πεπλατυσμένα κύτταρα, προεξέχοντας, έτσι ώστε να σχηματίσουν τις κερατινούχες κλίμακες.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο άξονας (στέλεχος της τρίχας) σχηματίζει κλίμακες που αλληλεπικαλύπτονται, σχηματίζοντας μια συμπαγή επιφάνεια που αντανακλά το φως και προστατεύει τα μαλλιά.

Η κελυφική μεμβράνη είναι το εξωτερικό στρώμα της τρίχας. Είναι εξαιρετικά λεπτό, άχρωμο και ιριδίζον(ημιδιαφανές). Υπό κανονικές συνθήκες, οι κλίμακες που αποτελούν την κελυφική μεμβράνη σχηματίζουν μία επικάλυψη όπως τα κεραμίδια και δημιουργούν μια σταθερή, πολυεπίπεδη επιφάνεια που αντανακλά το φως και προστατεύει την τρίχα.

Αυτός είναι ο λόγος που τα υγιή μαλλιά είναι τόσο λαμπερά και ευκολοχτένιστα.

Μια πρώτη μακροσκοπική ανάλυση δείχνει ότι η κελυφική μεμβράνη αποτελείται από επίπεδα κύτταρα που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Μια βαθύτερη ανάλυση θα αποκαλύψει την ύπαρξη μίας πολύ-διαστρωμάτωσης: από έξω προς τα μέσα μπορείτε να δείτε την ενδο-επιδερμίδα, και την επι-κελυφική  μεμβράνη.

Χάρη σε αυτή τη σύνθετη, πολλαπλών στρώσεων δομή, η κελυφική μεμβράνη είναι μια χημικά ανθεκτική δομή.

Αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική δομή της τρίχας: είναι υπεύθυνος για τις μηχανικές, φυσικές και χημικές ιδιότητες.

Ο μυελός σχηματίζεται από μια συμπιεσμένη μάζα κερατινούχων ινών που προσδίδουν τη μηχανική αντοχή στα μαλλιά. Είναι επίσης γεμάτος από φυσαλίδες μαλλιών και κερατινικά κύτταρα τα οποία δεν έχουν ακόμα διακριθεί εντελώς ώστε να δώσουν το ‘ζελέ’ σε πυκνότητα στη στοιβάδα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υγιείς τρίχες είναι ελαστικές, ανθεκτικές στην έλξη και κάνει το χτένισμα να διαρκεί περισσότερο. Ο μυελός είναι μία ισχυρή δομή στήριξης. Είναι κατασκευασμένος από μια ομάδα ινών από πρωτεΐνη που περιπλέκονται στενά μεταξύ τους για να τεθούν κατά μήκος των μαλλιών.

Το εσωτερικό μέρος του στελέχους της τρίχας, που σχηματίζεται από στρογγυλεμένα κύτταρα διαχωρισμένα με αέρα. Διαφέροντας από άλλους μηχανισμούς των μαλλιών, είναι φτωχός σε κερατίνη. Ο μυελός θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ένα τμήμα της φλοιώδους περιοχής που δεν έχει εντελώς κερατινοποιηθεί. Είναι συχνά πολύ μικρός ή εντελώς απών.

Δεν έχει καμία ειδική λειτουργία.

WordPress Ειδοποίηση Cookie από το Real Cookie Banner