Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 35€!

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΔΟΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΝΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ;

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΔΟΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΝΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Για να μάθουμε να επιλύνουμε διάφορα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν τα μαλλιά μας, πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι είναι η τρίχα, από ποια στοιχεία αποτελείται, πως γεννιέται, πως πεθαίνει και ποιος είναι ο κύκλος ζωής της.
Τα μαλλιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα διαγώνιο θύλακα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Ο θύλακας είναι επομένως το σημείο στο οποίο σχηματίζεται ο άξονας των μαλλιών (το ορατό μέρος των μαλλιών). Στη βάση του θύλακα βρίσκεται ο βολβός όπου αναπτύσσονται τα μαλλιά και σχηματίζονται τα νέα κύτταρα των μαλλιών.

Ο βολβός των μαλλιών περιβάλλει μια δέσμη αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλεται από έναν ειδικό συνδετικό ιστό που ονομάζεται papilla. Ο βολβός περιέχει μόνο τα ζωντανά κύτταρα. Όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου και του άξονα των μαλλιών, αποτελούνται από νεκρά κύτταρα. Η κερατίνη, το υλικό από το οποίο αποτελούνται τα μαλλιά, είναι μια πολύ ισχυρή, ινώδης πρωτεΐνη: τα μαλλιά μπορούν στην πραγματικότητα να διαρκέσουν χιλιάδες χρόνια χωρίς να αποσυντεθούν, εάν δεν έχουν μολυνθεί από χημικούς παράγοντες. Στο άνω μέρος του θύλακα βρίσκεται ένας σμηγματογόνος αδένας, ο οποίος εκκρίνει το σμήγμα και καθορίζει έτσι τον τύπο των μαλλιών –λιπαρά, φυσιολογικά ή ξηρά.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ

Όπως πολλές άλλες φυσικές διαδικασίες, η ανάπτυξη της ανθρώπινης τρίχας είναι ένας κυκλικός μηχανισμός. Τα υγιή μαλλιά περνάνε από τρία στάδια.
Το πρώτο από αυτά, η ανάπτυξη, παίρνει δύο με έξι χρόνια και χαρακτηρίζεται από συνεχή σχηματισμό νέων κυττάρων στο βολβό. Μετά από αυτή την περίοδο η λειτουργία του βολβού ολοκληρώνεται. Η τρίχα περνάει σε μια μεταβατική φάση που διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, πριν μπει μια φάση ξεκούρασης η οποία διαρκεί δύο έως τέσσερις μήνες. Στο τέλος της τρίτης φάσης τα μαλλιά πέφτουν ανώδυνα, ανοίγοντας το δρόμο για τα νέα μαλλιά που αναπτύσσονται από κάτω.

Μια νέα φάση ανάπτυξης ξεκινά:

Anagen (φάση ανάπτυξης). Η τρίχα είναι απόλυτα υγιής καθώς αναπτύσσεται.

Catagen (φάση ολοκλήρωσης). Η τρίχα κοντεύει στο τέλος του κύκλου ζωής της.

Telogen (φάση ανάπαυσης) . Η παλιά τρίχα είναι έτοιμη να φύγει. Ξεκινά μια anagen φάση και ο κύκλος συνεχίζεται.

Η χημική ανάλυση των μαλλιών αποκαλύπτει τα κύρια συστατικά της, εκτός από το νερό: κερατίνη, λιπίδια, μέταλλα και χρωστικές ουσίες.

ΚΕΡΑΤΙΝΗ

Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται κυρίως στον πυρήνα (του οποίου είναι το κύριο συστατικό). Υπάρχουν 18 αμινοξέα στην κερατίνη, αλλά αυτά που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της σύστασής της είναι η κυστεϊνη, η κυστίνη, η σερίνη, το γλουταμικό οξύ, η γλυκίνη, η θρεονίνη, η αργινίνη, η βαλίνη, η λευκίνη και η ισολευκίνη.

ΛΙΠΙΔΙΑ

Αποτελούνται από τριγλυκερίδια, φωσολιπίδια, χοληστερόλη, σκουαλένιο και ελεύθερα λιπαρά οξέα,τα περισσότερα από τα οποία είναι παράγωγα σμήγματος.

MINERALS (ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Τα ιχνοστοιχεία αποτελούν βασικό συστατικό των πρωτεϊνών και των ενζυματικών συστημάτων. Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας ιχνοστοιχείων που υπάρχουν στο αίμα κι εκείνων που υπάρχουν στα μαλλιά:
*σίδηρος: σε μεγαλύτερη αφθονία στα κόκκινα μαλλιά, παρά στα ξανθά ή σκούρα μαλλιά.
*μαγνήσιο: σε μεγαλύτερη αφθονία στα σκούρα μαλλιά.
*ψευδάργυρος: απαραίτητος για την σωστή δραστηριότητα των κυττάρων που αναπτύσσονται στη μήτρα. Χωρίς αυτό, τα μαλλιά αποδυναμώνουν και μεγαλώνουν πιο αργά.
*χαλκός: απαραίτητος στη διαδικασία σύνθεσης μελανίνης και επιτρέπει την οξείδωση της κυστεϊνης για να σχηματίσει την κυστίνη, με σχηματισμό δισουλφιδικών δεσμών.
*μόλυβδος: πιο άφθονος στα καστανά μαλλιά.
Ανεπάρκεια πρωτεΐνης ή/και ιχνοστοιχείων μπορεί να φανεί όταν παρατηρείται τα μαλλιά με το μικροσκόπιο, καθώς το σχήμα της τρίχας θα είναι λεπτό, με πολύ μικρό βολβό (σε φυσιολογικά λεπτά μαλλιά, ο βολβός εμφανίζεται φυσιολογικός).

ΧΡΩΣΤΙΚΑ

Οι χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα μαλλιά σε διάχυτη ή κοκκώδη μορφή, αντιπροσωπεύονται από μελανίνες.
Αδιάλυτες στο νερό, αλλά διαλυτές σε ισχυρά οξέα, μπορούν να αφαιρεθούν με χρήση υπεροξείδιου του υδρογόνου. Τα μελανοκύτταρα συνθέτουν δύο κύριους τύπους μελανίνης: η ευμελανίνη, η οποία είναι σκούρα και υπάρχει στα μαύρα μαλλιά και η ελαφρύτερη φεομελανίνη, που υπάρχει στα χρυσά, ξανθά και κόκκινα μαλλιά.

Η δομή της δίνει στα μαλλιά δύο σημαντικά χαρακτηριστικά:
*ελαστικότητα: εάν το σχήμα των μαλλιών τροποποιηθεί κατά το στέγνωμα, θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.
*δύναμη: τα κανονικά υγιή μαλλιά μπορούν να στηρίξουν πολύ βάρος πριν σπάσουν.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να κάνουν τα μαλλιά ευαίσθητα, προκαλώντας επιδείνωση της δομής των ινών κερατίνης.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να τροποιήσουν τη δομή τηε τρίχας: περιβαλλοντικοί (οι ακτίνες του ήλιου, το θαλασσινό νερό, το νερό της πισίνας, η μόλυνση), θερμικοί (πιστολάκια, σίδερα για μπούκλες και ισιωτικές), μηχανικοί και χημικοί.
Αυτοί οι παράγοντες τροποποιούν τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των μαλλιών. Αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στους δεσμούς μέσα στον πυρήνα, μπορούν να κάνουν τα μαλλιά εξαιρετικά εύθραυστα, ειδικά στις άκρες, οι οποίες τείνουν να κάνουν ψαλίδα και να σπάνε.
Η τρίχα έχει μια πολύ ειδική δομή, διαφορετική από αυτή του δέρματος: δεν αναγεννάτε αυτομάτως και όταν στρεσάρεται, αποδυναμώνει και γίνεται κομμάτια.

ΑΛΛΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ;

*Το προστατευτικό τμήμα των μαλλιών μας (υδρολιπιδικό φιλμ) αποδυναμώνεται. Εξαιτίας τόσο εσωτερικών αλλά και εξωτερικών παραγόντων, αυτή η προστατευτική ασπίδα παύει να εκτελεί την προστατευτική της λειτουργία.
*Τα λέπια της τρίχας αρχίζουν να ανοίγουν και δείχνουν σαν τα κεραμίδια των σπιτιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η υγρασία που συνήθως αποθηκεύεται στα μαλλιά , να εξατμίζεται και τα μαλλιά να γίνονται τελείως ξηρά.
*Η κερατίνη στο κέντρο της τρίχας καταστρέφεται. Κατεστραμμένη από το τραύμα, οι αλυσίδες κερατίνης προκαλούν σπάσιμο των μαλλιών. Τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα και πορώδη και σπάνε.
Η αναδόμηση καθίσταται απαραίτητη για να θρέψει και να ενυδατώσει τα μαλλιά μέχρι τον πυρήνα της.
Η αναδόμηση των μαλλιών είναι μια θεραπεία ομορφιάς που αναζωογονεί την ίνα της τρίχας και αποκαθιστά τα στρώματα κερατίνης που έχουν επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Ο οποιοσδήποτε που θέλει να περιποιηθεί τα μαλλιά του, πρέπει ανά περιόδους να ακολουθεί μια θεραπεία αναδόμησης για να βοηθήσει στη διατήρηση της νεανικής και υγιούς όψης, από την ρίζα έως την άκρη!
Και κλείνοντας, μερικά αστεία γεγονότα για την τρίχα:
*Τα μαλλιά των αντρών μεγαλώνουν γρηγορότερα από των γυναικών
*Τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν με ζεστό καιρό
*Καθώς μεγαλώνουμε, τα μαλλιά μεγαλώνουν πιο αργά
*Το κόψιμο των μαλλιών δεν επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία μεγαλώνουν τα μαλλιά
*Τα μαλλιά των αντρών είναι πιο χοντρά από των γυναικών
*Η πυκνότητα των μαλλιών μειώνεται όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά

Αφήστε μια απάντηση