MARKETPLACE ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ✆2810344940

Μαλλιά και εγκυμοσύνη

ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ
Οι fans μας συχνά μας αναφέρουν ότι μετά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού τα μαλλιά γίνονται αδύναμα, εύθραυστα και ξηρά και μας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν για να επαναφέρουν τη ζωτικότητα τους. Άλλες μας ρωτούν αν πρέπει να βάψουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οπότε αποφασίσαμε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα, άγχη και αμφιβολίες που έχουν οι μελλοντικές μανούλες σχετικά με το πώς θα δείχνουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη.

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΑ

Τι συμβαίνει στα μαλλιά μας πριν και μετά τη γέννα;
Σαν γενικός κανόνας, τα μαλλιά των γυναικών τείνουν να δείχνουν πιο όμορφα και πιο λαμπερά στην εγκυμοσύνη, λόγω της εξαιρετικής αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων. Αυτή η ορμόνη έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στον κύκλο ζωής των μαλλιών μας, παρατείνοντας τη φάση ανάπτυξης της τρίχας (anagen) και μειώνοντας την ποσότητα που πραγματικά χάνουμε. Το τριχωτό είναι επίσης πολύ καλά ενυδατωμένο, χάρη στην προστακυκλίνη, μια ουσία που παράγεται από τον πλακούντα κα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Η ενυδάτωση των ιστών διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών επειδή παρέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η τρίχα για να αναπτυχθεί.
Τα οιστρογόνα επιβραδύνουν επίσης τη δράση του σμηγματογόνου αδένα ο οποίος παράγει σμήγμα. Όταν το δέρμα μας δεν είναι ‘’μπουκωμένο’’ με σμήγμα, το βολβός έχει περισσότερο χώρο για να μεγαλώσει και να γίνει πιο δυνατός. Το σμήγμα συνήθως γεμίζει το θύλακα της τρίχας, εκεί δηλαδή που είναι ο βολβός, προκαλώντας του ασφυξία και κάνοντάς τον εύθραυστο. Η συνδυαστική δράση των οιστρογόνων και της προστακυκλίνης κάνει τα μαλλιά σας πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά.
Στο τέλος της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η κατάσταση αντιστρέφεται. Τα επίπεδα οιστρογόνων και προστακυκλίνης μειώνονται, αυξάνεται η προλακτίνη και ενισχύεται η δράση των ανδρογόνων ορμονών.
Βιώνουμε μια πραγματική ορμονική καταιγίδα που επηρεάζει τη φάση της ζωής των μαλλιών μας.
Τα μαλλιά μπαίνουν στη φάση catagen (σταδιακή διακοπή των ζωτικών λειτουργιών) και στη φάση telogen (τα μαλλιά είναι έτοιμα να πέσουν).
Η κατάλληλη ονομασία για την τριχόπτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι postpartum effluvium. Ωστόσο, είναι μια προσωρινή κατάσταση η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, επανέρχεται στο φυσιολογικό εντός έξι μηνών ή ενός έτους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Πρόληψη της τριχόπτωσης.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης, είναι πολύ καλή ιδέα να ξεκινήσετε μια θεραπεία κατά της τριχόπτωσης ώστε να αποτρέψετε την πιθανότητα αραίωσης των μαλλιών σας μετά τη γέννα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε με αυτή κι ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του κομμωτή σας.

Ενυδάτωση.

Η νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα σου χρειάζεται θρέψη και ενυδάτωση. Όλο σου το σώμα εστιάζει στο να το παρέχει αυτό αλλά αν δεν είσαι προσεκτική, μπορεί να αφυδατωθείς. Και θα ακολουθήσουν και τα μαλλιά σου. Για να αποφευχθεί η ξηρότητα και η ευθραυστότητα τους, προτείνουμε να προσθέσετε στο πρόγραμμα κατά της τριχόπτωσης μια θεραπεία θρέψης και αναδόμησης για την ίνα της τρίχας.
Συνδυάζοντας αυτές τις δύο θεραπείες, θα έχετε εξαιρετικά προνόμια στο τριχωτό, θρέφοντας και ενυδατώνοντας το βολβό της τρίχας (θεραπεία κατά της τριχόπτωσης Lotion Concentree), και στο μήκος, ενισχύοντας την ελαστικότητα και τη δύναμη (θεραπεία αναδόμησης B-Refibre).

Κάντε ένα ωραίο κούρεμα.

Πριν φτάσει η ώρα της γέννας, εκεί περίπου στον έβδομο ή τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης σας, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα υπέροχο κούρεμα. Θα σας φτιάξει τη διάθεση μετά τη γέννα όπου θα είστε εντελώς απορροφημένες στο μωρό σας. Ένα κομψό και εύκολο στη διαχείριση στυλ θα φτιάξει τη διάθεσή σας και θα αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένες.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Πολλές μελλοντικές μανούλες αναρωτιούνται αν το να βάψουν τα μαλλιά τους είναι ριψοκίνδυνο για το μωρό τους. Βασικά υπάρχουν δύο σχολές : η μία λέει ότι είναι καλύτερο να αποφύγετε το βάψιμο των μαλλιών σας, ενώ η άλλη το υποστηρίζει γιατί στις μέρες μας τα προϊόντα βαφής δεν είναι επιβλαβή για το έμβρυο.

Ας εξηγήσουμε τι εννοούν.

Το δέρμα μας δεν είναι αδιαπέραστο και ούτε το στρώμα κερατοειδούς, το εξωτερικό στρώμα που αποτελείται από κύτταρα με ισχυρή μεταβολική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, οτιδήποτε εφαρμόζουμε στο δέρμα και το τριχωτό μας αλληλεπιδρά με τον οργανισμό μας.
Στην πραγματικότητα, το δέρμα μας είναι συνηθισμένο στο να δέχεται ουσίες. Απλά σκεφτείτε τα αυτοκόλλητα νικοτίνης για αυτούς που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα ή ακόμη και τα αντιφλεγμονώδη έμπλαστρα.
Το βάψιμο των μαλλιών είναι μια χημική εργασία που χρησιμοποιεί αμμωνία. Αλλά τι κάνει στην πραγματικότητα;
Όταν ο κομμωτής σας βάφει τα μαλλιά σας, πρώτα αναμειγνύει τη βαφή, η οποία περιέχει αμμωνία, με το οξυζενέ σε ένα μπολ. Με το που έρθουν σε επαφή αυτές οι δύο ουσίες, υπάρχει μια χημική αντίδραση που ονομάζεται οξείδωση, η οποία ανοίγει τα λέπια της τρίχας ώστε να εισχωρήσουν οι χρωστικές και τα ενεργά συστατικά. Αυτό συμβαίνει χάρη στην αμμωνία που περιέχεται στη βαφή. Μόλις ολοκληρωθεί η οξείδωση, η αμμωνία εξατμίζεται κι αφήνει τα άλλα δραστικά συστατικά να λειτουργήσουν. Η εξάτμιση παίρνει περίπου 10 λεπτά.
Αυτό το μείγμα ωστόσο, εφαρμόζεται στα μαλλιά και το τριχωτό.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας 3 ή 4 φορές το πολύ, οπότε ο χρόνος που η αμμωνία έρχεται πραγματικά σε επαφή με το τριχωτό σας είναι πολύ περιορισμένος. Αν το προϊόν εφαρμόζεται σε υγιές δέρμα (όπως προτείνεται στις οδηγίες), η συστηματική απορρόφηση είναι πραγματικά ελάχιστη και δεν θα βλάψει ούτε τη μαμά ούτε το αγέννητο μωρό.
Ωστόσο, εμείς προτείνουμε να μην βάψετε τα μαλλιά σας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας επειδή αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί μήνες όπου το έμβρυο σχηματίζεται, κι έτσι μειώνεται και η συχνότητα στους μήνες που ακολουθούν.
Αν κανονικά δεν επηρεάζεστε από προϊόντα βαφής, θυμηθείτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ίσως γίνεται πιο ευαίσθητες σε ορισμένα καλλυντικά ή να μην αντέχετε ορισμένες μυρωδιές, όπως η αμμωνία. Προσέξτε λοιπόν γιατί η αναπνοή σας μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη και δύσκολη.
Ίσως είναι καλή ιδέα να κάνετε μια πιο ήπια υπηρεσία βαφής με ελαφρύτερη οξείδωση, γνωστές ως ημιμόνιμες βαφές χωρίς αμμωνία.
Τέλος, σας συμβουλεύουμε να μην δοκιμάσετε τις βαφές μας στο σπίτι και πάντα να συμβουλεύεστε τον κομμωτή σας, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει μια επαγγελματική αξιολόγηση του τριχωτού σας και να χρησιμοποιήσει τα πιο κατάλληλα προϊόντα και θεραπείες.

Αφήστε μια απάντηση

WordPress Ειδοποίηση Cookie από το Real Cookie Banner